Nadmierne gazy powodują pierdzenie

nadmierne gazy pierdzenie

Nadmierne gazy w przewodzie pokarmowym prowadzą do silnego dyskomfortu, zwłaszcza jeśli niemożliwe jest ich zatrzymanie. Substancje gazowe wypełniające światło żołądka i jelit to wodór, metan, siarkowodór i dwutlenek węgla. Wraz z pokarmem do żołądka może przedostawać się powietrze, ale głównie gazy są produktem ubocznym mikroorganizmów, a także powstają w wyniku interakcji kwasu solnego żołądka z wodorowęglanami pochodzącymi z trzustki. Zwiększonemu powstawaniu gazów towarzyszą wzdęcia, pierdzenie, uczucie pełności i bólu. Pierdzenie to proces wydalania gazów trawiennych.

Nadmierne gazy powodują pierdzenie

Pierdzenie jest wydawaniem dźwięku przez odbytnicę wskutek uwięzionego powietrza w jelitach, które może pochodzić z wielu źródeł. Częściowo jest to powietrze, które połykamy podczas jedzenia. Typowe gazy jelitowe zawierają około 58% azotu, 21% białka, 9% węgla, 7% metanu i 4% tlenu. Pierdzący dźwięk (puszczanie bąka) towarzyszy wibracjom odbytnicy. Średnio człowiek uwalnia pół litra gazu dziennie. Jeśli osoba nieprzerwanie puszczałaby bąki przez 6 lat i 9 miesięcy, to energia zgromadzonego gazu zostanie równoważna ładunkowi bomby atomowej. Społeczność medyczna nie jest jeszcze zgodna co do tego, czy zatrzymywanie nadmiernych gazów jest szkodliwe dla naszego organizmu, czy nie. Oprócz tego, że pierdzenie jest integralną częścią naszego systemu, powstrzymywanie nie może wyrządzić szkody. Ale niektórzy są zdania, że może to nasilić wzdęcia a także powstawanie hemoroidów.

Odmiany nadmiernych gazów – wzdęć

Wzdęcia występują przy wzmożonych procesach tworzenia się gazów i pogorszeniu motoryki jelit. Z żołądka nadmiar gazów usuwa się przez odbijanie, z jelit przez odbytnicę. Ponadto gazy mogą przedostawać się do krwioobiegu i być uwalniane wraz z wydychanym powietrzem. Powstające w jelitach gazy są wchłaniane dopiero w jelicie cienkim, gdzie ich pęcherzyki mieszają się z płynną zawartością. W jelicie grubym gazy nie są wchłaniane do krwi ze względu na dużą gęstość kału, więc jedynym wyjściem dla nich jest odbytnica, gazy wydalane są średnio 15-20 razy dziennie. Uczestnicząc w regulacji jelit, gazy mają różny wpływ na ich funkcję: metan spowalnia pasaż kału i przyczynia się do rozwoju zaparć, wodór zmniejsza motorykę jelita krętego, ale sprzyja przesuwaniu treści w końcowych odcinkach okrężnicy.

Możliwe przyczyny tworzenia się nadmiernych gazów i nietrzymania gazów – pierdzenia

Przyczyny rozwoju nadmiernych gazów mogą być związane z:

  • Nawykami żywieniowymi.
  • Niestrawnością.
  • Brakiem równowagi w składzie mikroflory jelitowej.
  • Upośledzeniem motoryki jelit.

Przepełnienie żołądka gazami prowadzi do odbijania się, co często niepokoi osoby z chorobą refluksową przełyku. Ponadto upośledzonej motoryce przewodu pokarmowego w chorobie wrzodowej żołądka i niektórych chorobach jelit towarzyszy również szybkie odbijanie, czasem nawet z zwracaniem pokarmu. Wraz z rozwojem procesów gnilnych w żołądku z zaburzeniem funkcjonowania przewodu pokarmowego odbijanie może mieć nieprzyjemny zapach.

Jeśli gazy wypełniają jelita, pojawia się uczucie wzdęcia. Często ten objaw występuje w zaburzeniach czynnościowych: zespole jelita drażliwego, chorobach trzustki, którym towarzyszy, reprodukcja patologicznej mikroflory. Nadmierne gazy występuje, gdy spożywa się duże ilości roślin strączkowych, kapusty, cebuli, marchwi, rodzynek, bananów, jabłek, winogron, produktów z ciasta drożdżowego. Jeśli nietrzymaniu gazów towarzyszą wzdęcia, ból, uczucie pełności, konieczne jest badanie całego przewodu pokarmowego w celu wykluczenia patologii dróg żółciowych, trzustki i jelit.