Jak obierać ananasa – najlepszy sposób

jak obierać ananasa

Ananas to owoc, którym zachwyca się coraz więcej osób, jednak wciąż są takie, które zastanawiają się jak go poprawnie obrać. Czy istnieje prosty sposób na obranie ananasa? Jak zrobić to najłatwiej?

Jak obierać ananasa – od czego zacząć?

Na początek warto postawić owoc na desce i odkroić jego zieloną część, która jest na górze owocu. Kolejno należy odciąć spód ananasa. Warto postarać się odkroić spód owocu jak najprościej z racji kolejnego kroku, który zakłada postawienie owocu na desce albo innej prostej powierzchni. Następnie nożem odcina się pozostałą skórkę dookoła ananasa. Najlepiej i najprościej robić to z góry na dół. Należy zwrócić uwagę, czy od owoca zostały odcięte wszystkie ciemne części.

Jak obierać ananasa – co dalej?

Tak przygotowany owoc warto pociąć na kilka mniejszych części, które łatwo zjeść albo dodać do sałatki. Ze środka każdej z nich warto wyciąć twardy rdzeń, który się w nich znajduje. Pocięty owoc można wykorzystać na różne sposoby. Pierwszą z nich jest oczywiście zjedzenie go bez żadnych dodatków, ale są także inne możliwości.

Ananas – co warto z niego przyrządzić?

Pomysłów na danie, czy potrawę z ananasa jest naprawdę wiele. Tak naprawdę, to do czego się go wykorzysta zależy tylko od osoby, która przyrządza potrawę. Jedną z możliwości jest pizza hawajska. Jedni ją kochają, inni nienawidzą, ale na pewno nie można przejść obok niej obojętnie. Poza ananasem znajdują się w niej klasyczne składniki na pizzę takie jak szynka, sos pomidorowy oraz ser mozarella. Można dodać również kukurydzę, czerwoną paprykę oraz kurczaka. Innymi potrawami z dodatkiem ananasa mogą być:

  1. Sałatka hawajska
  2. polędwiczki wieprzowe
  3. szaszłyki z kurczakiem i ananasem
  4. sałatka z kurczakiem, ananasem i ryżem
  5. sałatka z indykiem, kurczakiem i ryżem
  6. kurczak po chińsku z papryką i ananasem
  7. Sałatka z selerem i ananasem

Z czym najlepiej łączyć ananasa?

Ananasa najczęściej łączy się z mięsem oraz wędlinami, a także dodaje się go do sałatek z warzywami lub żółtym serem. Można go przyrządzać zarówno na słodko, jak i na słono. Ananas doskonale sprawdza się w wielu potrawach, ale dlaczego warto go spożywać?

Ananas – owoc godny zapamiętania

Ananas to owoc, który ma wiele właściwość zdrowotnych. Po pierwsze ma działanie przeciwzapalne, a także pomaga przeciwdziałać osteoporozie ze względu na zawartość enzymu bromelainy. Obniża ryzyko stłuszczenia wątroby, a także zmniejsza cholesterol. Jest pomocny w procesie trawienia. Owoc ten zawiera również różne cenne witaminy i minerały. Jest bogaty m.in. w:

  1. witaminę C
  2. magnez
  3. potas
  4. beta-karoten

Witamina C jest wykorzystywana w syntezie kolagenu. Magnez wykorzystywany jest w przemianach energetycznych organizmu. Bierze udział w rozkładzie biotyny i tiaminy, a także usprawnia syntezę kwasów tłuszczowych i zapobiega skurczom. Dzięki zawartości potasu poprawie ulega praca mięśni. Beta-karoten jest korzystny dla utrzymania dobrego wzroku oraz pomaga w utrzymaniu prawidłowego działania układu odpornościowego.

Odchudzanie – dlaczego warto jeść ananasa w tym wypadku?

Ananas ma wiele korzystnych właściwości dla zdrowia, dlatego dobrze jest włączyć go do diety. Warto zaznaczyć, że zawiera niewiele kalorii, dlatego też nie powinny się go obawiać osoby próbujące zrzucić kilka kilogramów. Dodatkowo charakteryzuje się dużą zawartością błonnika, dzięki czemu po zjedzeniu go długo jest się sytym. Dla osób odchudzających się jest to także cenna informacja, gdyż błonnik korzystnie wpływa na metabolizm.