Dieta na trądzik – kluczowe zasady żywienia dla zdrowia skóry

dieta na trądzik

Nie od dziś wiadomo, że to, co jemy, wpływa na nasze zdrowie. Również składniki, które dostarczamy do naszego organizmu, mają ogromny wpływ na jakość naszej cery. Zwłaszcza osoby z wrażliwą skórą muszą stosować odpowiednią dietę, żeby zwalczyć trądzik na swojej twarzy. Dlatego bardzo ważne jest, aby wiedzieć, jakie produkty można jeść, a jakich lepiej unikać.

Odpowiednia dieta na trądzik — jak jedzenie wpływa na zdrowie skóry?

Odpowiednio zbilansowana dieta ma ogromny wpływ na skórę — może odpowiadać za poprawę jak i pogorszenie jej stanu. Głównym skutkiem ubocznym niezdrowej żywności jest powstawanie na naszej cerze trądziku, czyli przewlekłej choroby aparatu włosowo-łojowego, której towarzyszy łojotok.

Negatywny wpływ mają przede wszystkim produkty wysokoprzetworzone. Odpowiednia dieta na trądzik powinna zawierać produkty bogate w składniki odżywcze, które pomagają skórze w regeneracji oraz dostarczają jej niezbędnych witamin do właściwego funkcjonowania organizmu.

Dieta na trądzik — podstawowe zasady żywieniowe

Organizm każdego człowieka się różni, dlatego nie ma uniwersalnej recepty dla wszystkich, jaką należy stosować dietę, żeby zachować skórę w dobrym stanie.

Trzeba jednak przestrzegać kilku podstawowych zasad:

  • Unikać żywności wysokoprzetworzonej.
  • Wybierać zdrowe tłuszcze.
  • Spożywać duże ilości świeżych owoców i warzyw.
  • Zrezygnować z tłustych dań, a zastąpić je chudym mięsem, rybami czy jajami.
  • Zmniejszyć ilość dodawanej do potraw soli.
  • Używać dużej ilości ziół i łagodnych przypraw.

Co jeść?

  • Owoce i warzywa bogate w witaminy A i E (brzoskwinie, melony, pomarańcze, pomidory, a także brokuła, marchew, papryka czy sałata).
  • Produkty bogate w cynk (owoce morza, jaja, ryby, pestki dyni, fasola, nasiona słonecznika, ryż).
  • Dania przygotowywane na parze.
  • Produkty bogate w witaminę C (natka pietruszki, cytrusy, dzika róża).

Czego unikać?

  • Zbyt dużej ilości nabiału i mleka.
  • Ostrych przypraw.
  • Czekolady.
  • Słonych przekąsek (paluszki, orzeszki).
  • Nadmiaru cukru (słodyczy, napoi gazowanych).
  • Tłustych mięs.

Jaki jadłospis podczas diety na trądzik?

Podczas diety na trądzik warto ustalić odpowiedni jadłospis, który będzie respektować wszystkie zasady żywienia podczas zmagania się ze zmianami na skórze twarzy. Najlepszym rozwiązaniem jest udanie się do odpowiedniego specjalisty dietetyka, ponieważ niezwykle ważne jest, aby uniknąć popadania w skrajności. Całkowite wyeliminowanie niektórych składników z codziennej diety może mieć niekorzystny wpływ na funkcjonowanie organizmu.

Oto przykładowy jadłospis podczas zmagania się z trądzikiem:

Śniadanie

  1. Kanapka z łososiem i sałatką z czerwonej papryki.
  2. Humus z marchewką.
  3. Owsianka z malinami.

Obiad

  1. Risotto z jarmużem i kurczakiem.
  2. Grillowana pierś z kurczakiem z warzywami.
  3. Wątróbka z żurawiną.

Kolacja

  1. Sałatka z rukolą, pomidorami, ogórkiem i awokado, skropiona sokiem z cytryny.
  2. Sałatka z tofu i burakiem
  3. Koktajl białkowy z mlekiem roślinnym, bananem oraz łyżką masła orzechowego.

Zdrowe żywienie — zdrowa cera

To, co jemy — tym jesteśmy. Nasza dieta ma ogromny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu, a także jakość naszej skóry.

Źle zbalansowana dieta i spożywanie niewłaściwych produktów może doprowadzić do powstania na naszej cerze trądziku. Jednym z głównych sposobów na jego wyeliminowanie jest zastąpienie niezdrowych produktów, tymi bogatymi w składniki odżywcze i minerały.

Czasem wystarczy wyeliminować wysokoprzetworzoną żywność i zastąpić ją dużą ilości warzyw, owców i chudego mięsa. Zdrowa dieta to nie tylko korzyści dla naszego ciała, ale także dla naszej skóry, która czerpie niezbędne substancje odżywcze od wewnątrz.