Korzenie marchwi posiadają szerokie zastosowanie w domowej kuchni. Ich apetyczny, słodkawy smak sprawia, że są uwielbiane zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Ze względu na swoje drogocenne właściwości odżywcze warzywo to jest chętnie spożywane przez osoby przebywające na diecie. Z tego powodu w internecie często można spotkać się z zapytaniem ile kalorii ma marchewka. Czy każdy może pozwolić sobie na wprowadzenie jej do codziennego jadłospisu? Jakie witaminy posiada marchew? Co można przygotować z jej dodatkiem?
Pomarańczowy przysmak
Marchew to roślina okopowa, której największe zbiory przypadają na okres września i początku października. Pierwsze, dziko rosnące gatunki pojawiły się w Azji Środkowej, skąd przywędrowały na inne kontynenty. Pierwotnie warzywo występowało w kolorach bieli, żółci, a nawet fioletu. Liczne przekazy mówią, że pomarańczowa marchewka rozpowszechniła się na terenie Europy dopiero w XVII wieku. Od tego czasu nieustannie gości na domowych stołach, by cieszyć wszystkich swym niepowtarzalnym smakiem. Warto również pamiętać, że posiada ona wiele składników odżywczych wspierających funkcjonowanie organizmu. Co warto wiedzieć o tej roślinie? Ile kalorii ma marchewka?
Właściwości produktu
Na rynku można spotkać się z różnymi odmianami marchwi. Z tego powodu jej wartość energetyczna jest bardzo zróżnicowana i zależy od konkretnego gatunku. Odpowiadając na pytanie ile kalorii marchewka, można założyć, że w dojrzałej roślinie znajduje się około 30-40 kcal na 100 g produktu. Dzięki temu jest ona szczególnie polecana osobom, które chcą zrzucić zbędne kilogramy, jedząc przy tym pełnowartościową żywność. Oprócz tego warto również pamiętać, że surowa marchew posiada niski indeks glikemiczny, dlatego świetnie sprawdzi się w jadłospisie każdego diabetyka.
Marchewka stanowi źródło wielu cennych witamin oraz pierwiastków mineralnych. W jej składzie można znaleźć dużą zawartość witaminy A, witaminy K oraz pożytecznej dla układu odpornościowego witaminy C. Dodatkowo zawiera ona takie substancje jak:
- magnez,
- potas,
- fosfor,
- cynk,
- sód,
- wapń,
- oraz żelazo.
Wielu konsumentów ceni ją również ze względu na wysoką zawartość przeciwutleniaczy, w tym flawonoidów, a także związków fenolowych. Wszystkie te właściwości wraz z dużą ilością błonnika pokarmowego sprawiają, że marchewka to warzywo, które warto jadać codziennie, by cieszyć się zdrowiem i witalnością. Ponadto jej niska kaloryczność przekona wiele osób do eksperymentowania i próbowania nowych dań z dodatkiem marchwi. Ze względu na swój charakterystyczny oraz delikatny smak będzie ona świetnym składnikiem do przygotowania oryginalnych śniadań, obiadów czy deserów. Jest to też zdrowa i lekka przekąska, którą po odpowiednim udekorowaniu można podać podczas spotkań towarzyskich.
Pomysły na proste i apetyczne przepisy
Marchew jest niezastąpionym składnikiem wielu zup oraz bulionów. Z jej pomocą można przygotować gorący rosół, ziemniaczankę, krupnik oraz zupę warzywną. W ostatnich czasach szczególne uznanie zyskała również zupa krem na bazie marchewki. Warzywo to może być również wykorzystane do wykonania kolorowych sałatek i zimowych przetworów. Liczni konsumenci przekonują się również do regularnego picia soku z marchwi, który zapewnia dla organizmu szybkie dostarczenie niezbędnych składników odżywczych. Oprócz tego znajdzie ona zastosowanie podczas przyrządzania tradycyjnej surówki z jabłkiem oraz pietruszką. To danie, które przypadnie do gustu nawet najmłodszym domownikom. Zarówno diabetycy, jak i osoby na diecie znajdują dla marchwi ciekawe rozwiązania w postaci słodkich koktajli i deserów. Niemałą popularnością cieszą się warzywno – owocowe smoothie, ciasta, owsianki oraz marchewkowe omlety. Każdy fan zdrowego jedzenia powinien natomiast zdecydować się na spróbowanie pieczonych frytek z marchewki. Taka alternatywa dla smażonych ziemniaków jest świetnym sposobem na zróżnicowanie oraz polepszenie jakości swojego jadłospisu. Różnorodność propozycji udowadnia, że jest to uniwersalna roślina, której zapas warto posiadać we własnej kuchni.