Witamina A to niezbędny dla naszego organizmu składnik pokarmowy, a zarazem jedna z najwcześniej odkrytych witamin. Niedobory witaminy A znane były już w świecie starożytnym, jednak dopiero na przełomie XIX i XX związek między określaną mianem kurzej ślepoty chorobą, a odżywianiem został rozpoznany i nazwany.
Witamina A pełni rolę w odbieraniu bodźców wzrokowych, odpowiada za integralność błon komórkowych, jest niezbędna do utrzymania
prawidłowego stanu skóry, włosów i paznokci oraz umożliwienie prawidłowego
wzrostu kości i zębów. Witamina A odpowiada również za prawidłowe funkcjonowanie komórek tkanki nabłonkowej.
Niedobór witaminy A to nie tylko kruche i łamliwe paznokcie, sucha skóra czy wspomniana już kurza ślepota, ale także brak apetytu, zahamowanie wzrostu, łuszczyca, trądzik pospolity, łysienie plackowate, czy złe samopoczucie. Dlatego właśnie spożywanie pokarmów bogatych w tę witaminę jest tak istotne.
Witamina A (retinol) – dobry wzrok
Zapobiega tzw. kurzej ślepocie i pomaga w leczeniu chorób oczu. Wpływa na pracę tarczycy, zwiększa odporność na zakażenia, wzmacniając błony śluzowe nosa, gardła, płuc i jelit. Występuje w dwóch postaciach: jako retinol w produktach pochodzenia zwierzęcego (jego przedawkowanie jest niebezpieczne dla zdrowia) oraz beta-karoten w produktach roślinnych. Główne źródła: żółtka, pełne mleko i jego przetwory, wątroba, tłuste ryby morskie, owoce i warzywa o czerwonym, pomarańczowym i zielonym kolorze. Dzienne zapotrzebowanie: pokryje np. porcja gotowanej marchewki.
http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/domowa-apteczka/witaminy-rola-witamin-ich-zrodla-zapotrzebowanie-organizmu_36130
Witamina A (retinol) – dobry wzrok
Zapobiega tzw. kurzej ślepocie i pomaga w leczeniu chorób oczu. Wpływa na pracę tarczycy, zwiększa odporność na zakażenia, wzmacniając błony śluzowe nosa, gardła, płuc i jelit. Występuje w dwóch postaciach: jako retinol w produktach pochodzenia zwierzęcego (jego przedawkowanie jest niebezpieczne dla zdrowia) oraz beta-karoten w produktach roślinnych. Główne źródła: żółtka, pełne mleko i jego przetwory, wątroba, tłuste ryby morskie, owoce i warzywa o czerwonym, pomarańczowym i zielonym kolorze. Dzienne zapotrzebowanie: pokryje np. porcja gotowanej marchewki.
http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/domowa-apteczka/witaminy-rola-witamin-ich-zrodla-zapotrzebowanie-organizmu_36130.html