English Deutsch Český
  • Przechowalnia 0
  • Szukaj

    Wpisz szukany produkt


    Wyszukiwanie zaawansowane
    Szukaj treści

    Wpisz szukaną frazę


    Wyszukiwanie zaawansowane

    Ilość produktów w przechowalni: 0

    Zobacz

    Tłumacz Google
    Kanały RSS
    • Brak aktywnych kanałów RSS
    Newsletter
    Zapisz się do naszego newslettera, a będziesz informowany o aktualnych nowościach i promocjach


    Tagi
    branzoletka energetyzująca wytłaczarka oleju tłocznia oliwy prasa do oleju kamienie szlachetne minerały  suplementy odżywki tabletki aminokwasy antocyjany białko colladeen przeciwutleniacze dla skóry  flawonoidy glukozamina koenzym Q10 koncentraty owocowe  miłorząb dwuklapowy minerały multiwitaminy utrata wagi wzmacnianie włosów olej z wiesiołka prostex Saw Palmetto spalanie tłuszczu
    antyoksydanty tran olej z ryb omega 3 witaminy witamina A witamina B witamina C witamina D witamina E witamina K zioła przyprawy
    żywe bakterie prebiotyki probiotyki błonnik pokarmy włókniste ciąża karmienie cukrzyca energia energia dla zdrowia fitness spalanie tłuszczu
    grzybki grzybek tybetański grzyb kombucha kombucza kombucha herbaciana chrom cynk jod magnez multi-minerały selen wapń żelazo homeopatia
    jonizatory ozonatory nawilżacze powietrza kamienie szlachetne krążenie krwi książki o zdrowiu kulturystyka budowanie ciała lysienie siwienie 
    łysienie masażery do ciała nuga nuga best maty pasy poduszki zdrowotne menopauza przekwitanie klimakterium oczyszczanie organizmu odchudzanie
    odporność organizmu odżywianie skóry odzywianie paznokci odżywki włosy odżywianie włosów oleje tłoczone na zimno olejarka wytłaczarka do oleju prasa do oleju prasa do oliwy wytłaczarka oliwy pamięć mózg potencja życie seksualne probiotyki produkty pszczelarskie miód pyłek kwiatowy propolis
    sen odpoczynek starzenie się stawy chrząstki trawienie układ moczowy nerki prostata układ oddechowy uroda piękno zdrowa woda woda mocy
    wyprawka na urlop zdrowe gotowanie garnki garki zdrowe kości kości serc zdrowe serce zdrowie dzieci zdrowie kobiet zdrowie mężczyzn
    zdrowie nóg zdrowie oczu zdrowie uszu zdrowie wątroby zielona żywność zwierzęta odżywki pokarm dla zwierząt zwierzęta suplementy pies kot
    suplementy psa suplementy kota odzywki kota odzywki psa dieta domowa medycyna medycyna naturalna utrata wagi kontrola wagi medycyna niekonwencjonalna pielęgnacja zębów sprzęt medyczny urządzenia do masażu sprzęt rehabilitacyjny ortopedyczny suplementy diety  oczyszczanie
    odporność układ nerwowy preparaty witaminowo-mineralne sprawność seksualn stawy mięśnie układ moczowy układ pokarmowy wzrok

    Szybki kontakt
    Tel: 534-044-995
    Tel: 576-641-780
    Tel: 576-643-196
    Tel: 509-761-816

    email: 
    zdrowiaczar@interia.pl
    Powiedz znajomemu




    Powiedz o tym produkcie swoim znajomym
    Płatności
    Co klienci o nas mówią...
    Biegam, i potrzebuję wspomagać ciało przed i po wysiłku, jak i wpływać na formę, aby dobrze wyglądać,w sklepie zdrowiaczar.pl mam zawsze taki wybór suplementów fitness,że jestem spokojny o dostarczenie sobie tego na co zasługuję Krzysztof, Gdańsk

    Super sklep, naprawdę można znaleźć to czego się potrzebuje Daniel Puławy

    Zakupiłem Hanoju Bio ASHWAGANDHA ze sklepu zdrowiaczar.pl i zauważyłem znakomite efekty po 2-3 tygodniach stosowania Janusz, Toruń

    Szukałam czegoś na moje dolegliwości i w sklepie zdrowiaczar.pl zalazłam taki wybór produktów,że z ochotą zakupiłam kilka odrazu, teraz cieszę się, że codziennie mogę wspomagać moje ciało tym, czego one naprawdę potrzebuje Marta,Warszawa

    Kupiłam FITNESS CLA ze sklepu internetowego zdrowiaczar.pl i widzę już znaczącą poprawę po 1,5-2 tygodniach Magdalena Kraków

    Wiele jest na rynku, ale w sklepie zdrowiaczar.pl mam pewność,że dostanę to co jest najlepsze i potrzebne,aby nie zmagać się z chorobami Ewelina, Poznań

    Grzybek Tybetański Kefirowy

    18,00 zł

    Kod: KH002
    Wysyłka:5 dni
    Produkt dostępny
    Waga:0.20 kg
    Sprawdź koszty wysyłki

    Koszty dostawy tego produktu

    Ilość:sztuka

    Na pierwszy rzut oka swoim kształtem bardziej przypomina posklejany ryż lub kalafior niż grzybka, a ze względu na biały kolor i budowę nazywany jest także śnieżnym lotosem. Kefir, który powstaje z jego udziałem, jest jednym z najstarszych i najzdrowszych napojów fermentowanych. Mowa o grzybku tybetańskim, który posiada właściwości antybakteryjne, antygrzybiczne oraz przeciwzapalne i jak sugerują badacze… jego spożycie może zapewniać długowieczność.

    Grzybki tybetańskie, mimo dość tajemniczo brzmiącej nazwy, nie mają nic wspólnego z grzybami (oczywiście oprócz obecnych w swojej strukturze drożdży) -  to po prostu ziarna kefirowe, zwane też grzybkami jogów hinduskich. Charakteryzuje je białawy kolor, a wyglądem przypominają rozgotowany ryż lub różyczki kalafiora. Te granulowate struktury mają niewielkie rozmiary - od 3 do 25 mm. Dzięki zastosowaniu grzybków otrzymuje się kefir, któremu przypisano szereg właściwości leczniczych. Kefir natomiast jest fermentowanym napojem mlecznym o długiej historii i tradycji stosowania, a co więcej, równie długo cieszy się doskonałą reputacją prozdrowotną. Dodatkowo, jest lekkostrawnym źródłem białka i wapnia w diecie.

    Co tkwi w grzybku tybetańskim?

    Ziarna kefirowe to symbiotyczna mieszanina wielu drobnoustrojów, a ich skład może różnić się nieco w zależności od miejsca hodowli. W grzybkach tybetańskich 58-70% masy stanowi Lactobacillus lactis. Bakterie te w procesie fermentacji mleka, przekształcają laktozę na kwas mlekowy  - dzięki czemu osoby uczulone na laktozę (ale co istotne -  nie na białko mleka krowiego) mogą spożywać kefir. Proces fermentacji obniża poziom pH mleka, hamując rozwój bakterii, które odpowiedzialne są za psucie i gnicie pokarmów. Przemiany te znacznie wydłużają okres trwałości i przydatności do spożycia samego kefiru. Podobne procesy zachodzą w  jelitach po spożyciu kefiru – zahamowane zostają toksyczne procesy gnilne trawionych treści przesuwających się w przewodzie pokarmowym. Probiotyczne organizmy funkcjonujące w jelicie osoby spożywającej regularnie pokarmy w nie bogate (tym samym również kefir z grzybka tybetańskiego), przynoszą korzyści w procesie trawienia, łagodzą objawy schorzeń związanych z przewodem pokarmowym i układem odpornościowym. W skład grzybków wchodzą także inne Gram-dodatnie bakterie, m.in. Lactobacillus mesenteroides, odpowiedzialny za charakterystyczny zapach kefiru,Lactobacillus kefiri, Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus caucasicus,Lactobacillus bulgaricus, a także Gram-ujemne bakterie octowe (Acetobacter). Oprócz tego, co istotne,  w grzybkach kefirowych znajdują się drożdże, takie jak: Torula kefir, Kluyveromyces lactis, Kluyveromyces marxianus, Saccharomyces cerevisiae, Candida kefyr. Niektóre z nich także przeprowadzają fermentację, co czyni kefir łatwiej strawnym. Grzybki wywołują dwa rodzaje fermentacji: mlekową oraz alkoholową, co nadaje kefirowi charakterystyczny smak oraz powoduje, że gotowy kefir zawiera pewne ilości alkoholu. Zawartość etanolu jest jednak niewielka i zwiększa się wraz ze starzeniem się kefiru, wynosząc ok. 0,5%. Zwartą konsystencję grzybek tybetański zawdzięcza kefiranowi -  polisacharydowi o żelowej konsystencji, który łączy poszczególne składniki w całość. Bardzo ciekawe jest to, że struktury te zachowują się niczym jeden organizm.  Badania prowadzone przez naukowców już w latach 80-tych wykazały, że wytworzenie hodowli z pojedynczych mikroorganizmów wyizolowanych z ziaren kefirowych, nie jest możliwe.

    Źródło i historia powstania kefiru

    Początki wytwarzania i spożywania kefiru wywodzą się najprawdopodobniej z regionu na pograniczu Europy i Azji -  Kaukazu.  Odkryli go przypadkowo kaukascy górale zajmujący się produkcją zasiadłego mleka. Dokładna data nie jest znana, choć wiadomo, że historia grzybka tybetańskiego sięga prawdopodobnie kilka stuleci wstecz. W literaturze naukowej pojawia się opis uzyskania grzybków kefirowych z pasteryzowanego mleka z dodatkiem flory jelitowej owiec, umieszczonych w worku z koziej skóry. Poprzez systematyczne zastępowanie 75% roztworu kulturami organizmów pobieranych z wierzchniej warstwy mleka, w ciągu 12 tygodni uzyskiwano kefiran osadzający się na powierzchni skóry. Umieszczano go wtedy w pasteryzowanym krowim mleku, gdzie rozwijały się ziarna kefirowe. Uzyskaną mieszaninę umieszczano w workach z koziej skóry, które wieszano w pobliżu drzwi. Takie umiejscowienie worka sprawiało, że był on często potrącany przez ludzi, sprawiając, że mleko i ziarna kefirowe poddawane były solidnemu wymieszaniu.  Wiadomo jednak, że wytwarzanie kefiru nie ogranicza się tylko do Kaukazu.  Jest to napój  bardzo lubiany w wielu częściach świata, głównie w krajach azjatyckich, w tym w Chinach, Tybecie i Indiach. Jego spożycie jest także bardzo częste w krajach Europy Wschodniej. Najprawdopodobniej to właśnie dzięki niemu ludność kaukaska dożywa bardzo sędziwego wieku – nawet 115 lat. Jak głosi legenda, grzybki zostały przekazane tybetańskim mnichom przez bogów.  Do Polski prawdopodobnie trafił przez profesora Politechniki Gliwickiej, który w trakcie swojego pięcioletniego pobytu w Indiach zachorował na raka wątroby. Leczący go  mnich tybetański podawał mu napar ze wspominanego grzybka, dzięki któremu profesor wyzdrowiał. Przed swym powrotem do Polski, mnich ofiarował mu szczep tybetańskiego grzybka, który obecnie rozpowszechniany jest dalej.

    Zbawienny wpływ na zdrowie

    Grzybek tybetański uznawany jest za jeden z medycznych fenomenów. O ile sugestie, że leczy on choroby nowotworowe (a takowe znajdują sporo swoich zwolenników), wydają się dość przesadzone, ponieważ brak badań klinicznych potwierdzających skuteczność kefiru w walce z rakiem, to nie da się zaprzeczyć, że regularne picie tego napoju ma bardzo korzystny wpływ na organizm.

    Udowodniono, że spożycie kefiru poprawia ogólny stan zdrowia, pomaga walczyć z chorobami i infekcjami i skraca okres rekonwalescencji oraz przyspiesza czas leczenia. Kefir i serwatka są bogate w zawierające siarkę aminokwasy (cysteinę, metioninę), które pełnią w organizmie m.in. funkcję ochronną, gdyż wiążą wiele substancji trujących (np. cyjanki, jony metali ciężkich). Coraz częściej spotyka się stwierdzenie: „zdrowie ma swoje korzenie w jelitach”, które wskazuje jak bardzo istotny dla naszego zdrowia jest prawidłowy stan mikroflory układu pokarmowego. Wiadomo, że spożywanie fermentowanych pokarmów mlecznych pomaga wzmacniać układ immunologiczny. Bakterie probiotyczne, występujące w kefirze, mają stymulujące działanie na układ odpornościowy poprzez zwiększenie fagocytozy i poprzez zwiększenie liczby limfocytów T i komórek NK. Mają także pośredni wpływ na układ immunologiczny poprzez formowanie bioaktywnych peptydów w procesie fermentacji. Dodatkowo, wykazano, że  kefir ma działanie anty-mutagenne (poprzez zmniejszenie glukuronidazy), co pomaga obniżyć ryzyko wystąpienia raka okrężnicy i odgrywa rolę w zapobieganiu tej chorobie.

    Powszechnie wiadomo, że szczepy mikroorganizmów probiotycznych (więc także te, które składają się na tybetański grzybek kefirowy), wpływają skutecznie na przywrócenie równowagi flory bakteryjnej po kuracji antybiotykowej. Probiotyczne bakterie kefiorowe regulują mikroflorę jelitową, łagodzą objawy biegunki oraz likwidują przewlekłe zaparcia, wzdęcia i regulują procesy zachodzące w jelitach podczas procesu trawienia. Wymienione korzystne działania kefiru, mają zatem także wpływ na zmniejszenie  ryzyka raka jelita grubego, które jest mocno skorelowane z chronicznymi zaparciami. Niższe odsetek zachorowań na raka jelita grubego zaobserwowano w populacji spożywającej duże ilości sfermentowanych produktów.

    Z danych literaturowych wynika także, że spożywanie kefiru znacznie obniża poziom cukru oraz lipidów we krwi i reguluje zbyt wysokie ciśnienie tętnicze. Wykazano, że regularne picie kefiru z grzybka tybetańskiego przynosi znaczący efekt obniżania poziomu cholesterolu LDL, a z powodu peptydu wytwarzanego podczas fermentacji, który ma właściwości inhibitorów ACE (inhibitory konwertazy angiotensyny stosowane w leczeniu nadciśnienia tętniczego), wpływa również na ciśnienie krwi obniżając nadciśnienie tętnicze (skurczowe i rozkurczowe) oraz reguluje pracę serca.

    Co ciekawe, serwatka, czyli produkt powstający podczas produkcji białego sera z kefiru, może bardzo pozytywnie wpływać na organizm. Serwatka zawiera wiele ważnych dla organizmu witamin, mikroelementów oraz aminokwasów, między innymi takich, które przyczyniają się do wzrostu poziomu glutationu – trójpeptydu, który w ludzkim organizmie pełni rolę antyoksydantu, chroniącego komórki. W tym miejscu warto dodać, że może ona chronić także przed rakiem prostaty. Amerykańscy naukowcy z Ohio State University opublikowali w "Toxicology in Vitro" informację, że serwatka, a szczególnie jej białka (cysteina), może chronić przed rozwojem raka prostaty, gdyż pobudza produkcję wspomnianego glutationu. Badacze i lekarze twierdzą,  że gromadzenie się wolnych rodników odgrywa ważną rolę w rozwoju raka prostaty. Dlatego też, ważne jest, aby również w diecie dostarczać antyutleniacze. Według naukowców, wyniki przeprowadzonych badań dowodzą, że już niewielkie stężenie białek z serwatki może wywierać terapeutyczny wpływ na organizm, ale już np. same białka mleka, czyli kazeina, nie mają takiego działania. Ponadto, kąpiele z serwatki lub  kefiru raz lub dwa razy w tygodniu są skutecznym środkiem pomocnym w kontrolowaniu grzybicy stóp lub innych zakażonych drożdżycą obszarów skóry. Pomagają również kontrolować łuszczycę i egzemy.

    Oprócz korzystnych bakterii i drożdży, kefir zawiera minerały i aminokwasy, niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.  Z pewnością warto wspomnieć o tryptofanie, jednym z niezbędnych aminokwasów, także występujących w kefirze. Tryptofan pobudza organizm do wytwarzania hormonu szczęścia – serotoniny oraz odpowiedzialnej za dobry sen melatoniny. Dzięki temu dobroczynny wpływ kefiru może być także istotny dla osób cierpiący na depresję, bezsenność i ADHD. Dodatkowo, kefir dostarcza organizmowi również fosforu, który występuję w największym stężeniu w organizmie człowieka. Pierwiastek ten pomaga wykorzystać węglowodany, tłuszcze i białka do wzrostu komórek.  Fosfor wraz z wapniem tworzy hydroksyapatyt, czyli cement kostny.

    Kefir jest także bogatym źródłem niezbędnego wapnia i magnezu. Na tym nie kończy się jednak lista dobroczynnych składowych kefiru. Jest on także doskonałym skupiskiem takich witamin jak: witamina K, B1 (tiamina), B3 (niacyna), B5 (kwas pantotenowy), B7 (biotyna, bądź witamina H), B9 (kwas foliowy) oraz B12. Dostarczanie odpowiednich ilości witamin z grupy B, których doskonałym źródłem jest kefir otrzymywany z ziaren grzybka kefirowego, wpływa pozytywnie na regulację pracy takich narządów i układów organizmu jak: nerki, wątroba, trzustka i układ nerwowy, a także poprawia wygląd i stan skóry, włosów oraz paznokci.

    Podsumowując, można bez wątpienia pokusić się o stwierdzenie, że kefir otrzymywany z ziaren grzybka tybetańskiego jest prozdrowotnym pokarmem, którego dobroczynne działanie dokumentowane jest od lat.  Oczyszcza on jelita, zapewnia korzystne bakterie i drożdże, witaminy i minerały oraz kompletne białka. Kefir jest produktem mlecznym, który powinien na stale wejść w skład naszego jadłospisu. Warto jednak dodać, że w przemysłowej produkcji kefirów zamiast grzybków tybetańskich wprowadzane są specjalnie wyselekcjonowane żywe kultury bakterii. Taki napój również wykazuje dobroczynne właściwości, ale różni się nieco smakiem od tradycyjnego kefiru.

    Kefir z grzybka tybetańskiego warto pić bez względu na wiek, płeć czy stan zdrowia i co najważniejsze – hodowla grzybka tybetańskiego jest bardzo prosta. Jeśli chcemy ją rozpocząć, niezbędna jest  jego zaszczepka. Możemy ją kupić przez Internet, w specjalistycznych sklepach albo po prostu dostać od znajomych. Podczas hodowli grzybek rośnie i zwiększa swoją objętość, więc z łatwością  można się nim podzielić.

    Kefir z grzybka... brzmi niezwykle? W przypadku grzybka tybetańskiego jest to zupełnie realne, ponieważ jego niewielkie ziarenka pozwalają na zrobienie zdrowego i smacznego kefiru, znajdującego zastosowanie w profilaktyce wielu chorób oraz będącego smacznym uzupełnieniem wielu dań.

    Kefir z powodzeniem przygotowujemy we własnej kuchni i będziemy mogli cieszyć się jego smakiem i zdrowotnym oddziaływaniem na nasz organizm.

    Czym jest grzybek tybetański?
    Kefir kojarzy się nam ze sfermentowanym produktem mlecznym, który pijemy prosto z butelki lub kubeczka, albo zalewamy nim płatki czy świeże owoce. Okazuje się, że kefirem może być również produkt, który nie jest nabiałem, a mianowicie produktem kefirowym z dodatkiem bakterii mlekowych oraz drożdży. Grzybek tybetański, czyli znany napój kefirowy, był znany już w starożytności. Dawniej wierzono, że zapewnia długowieczność. Dziś staje się kolejnym, zdrowym produktem, który coraz częściej stosowany jest w codziennej diecie. Używany jest jako napój probiotyczny ale także jako składnik wielu potraw.
    Jak wyhodować grzybka i zrobić z niego kefir?

    Grzybka kefirowego możemy z powodzeniem wyhodować we własnym domu. Należy przygotować spory, szklany słoik i umieścić w niej dwie łyżki ziaren grzybka. Zakupimy je w sklepach ze zdrową żywnością oraz w Internecie. Ziarenka zalewamy szklanką mleka, pamiętając by nie było to mleko UHT. Najlepiej, gdyby zawierało 1,5% tłuszczu. Słoiczka nie zamykamy ale przykrywamy gazą i ściągamy gumką. Odstawiamy go na 24 godziny w ciepłe miejsce (temperatura pokojowa). Po tym czasie należy delikatnie przemieszać powstały kefir oraz odcedzić go na sitku. Grzybka możemy przepłukać wodą i umieścić z powrotem w słoiku, aby kolejnego dnia zebrać następną porcję zdrowego kefiru.

    W hodowli grzybka musimy pamiętać o kilku ważnych kwestiach, a mianowicie, aby nie używać żadnych metalowych narzędzi ani naczyń. Najlepsze będą naczynia plastikowe lub szklane. Kolejna sprawa to mleko: powinno być jak najmniej odtłuszczone, idealne będzie mleko prosto od krowy. Jeśli więc mamy zaprzyjaźnionego gospodarza, warto poprosić go o porcję takiego mleka, znakomitego do przygotowania tego smacznego i zdrowego kefiru.
    Jak przebiega kuracja kefirem z ziaren grzybka?

    Kefiry ze sklepu zazwyczaj pijamy według własnych upodobań: prosto z opakowania lub mieszamy owocami czy musli. Z kefirem z grzybka jest nieco inaczej. Stosowanie go nazwać można swego rodzaju kuracją, którą zaczynamy od niewielkich porcji kefiru, jednocześnie obserwując reakcję naszego organizmu na picie tego napoju probiotycznego. Dzięki temu unikniemy niepożądanych reakcji, na przykład ze strony układu pokarmowego. Kuracja trwać powinna 20 dni, po czym robimy 10 dni przerwy i znów pijemy kefir. Kurację stosować możemy nawet do pół roku.

    Przeciwwskazaniami to rozpoczynania kuracji są stosowanie na stałe leków, nadużywanie alkoholu, uczulenie na laktozę czy osoby, stosujące zastrzyki z insuliny. Kobiety w ciąży powinny stosowanie kefiru każdorazowo konsultować z lekarzem prowadzącym.
    Właściwości i zastosowanie kefiru z grzybka tybetańskiego
    Kefir z grzybka tybetańskiego ma szerokie zastosowanie w profilaktyce oraz leczeniu wielu chorób. Kefir jest zdrowym i naturalnym napojem probiotycznym, który skutecznie chroni błonę śluzową żołądka oraz przełyk. Ponadto, zawarte w nim kultury bakterii oraz drożdże oczyszczając przewód pokarmowy ze szkodliwych toksyn oraz wspomagają trawienie. Zawiera również witaminy z grupy B, witaminę K, dużo wapnia i fosforu.

    Kefir z grzybka poleca się przy wszelkich schorzeniach układu pokarmowego, w tym przy uporczywych biegunkach, zaparciach, nadżerkach, wrzodach, zapaleniu jelit oraz innych problemach z trawieniem oraz chorobach dróg żółciowych. Stosuje się go również w profilaktyce nowotworu jelita grubego oraz okrężnicy. Picie kefiru jest polecane osobom po kuracji antybiotykowej, ponieważ pozwala na przywrócenie zdrowej flory bakteryjnej w przewodzie pokarmowym. Rewelacyjnie radzi sobie z wszelkimi chorobami skóry, przyspiesza jej regenerację, wspomaga odporność organizmu oraz skraca czas leczenia infekcji. Zaleca się jego picie w przypadku łuszczycy, opryszczki, grzybicy czy trądziku.
    Co ciekawe, kefir z grzybka tybetańskiego skutecznie łagodzi objawy alergii, w tym również pokarmowych. Jest bezpieczny dla kobiet w ciąży, co więcej: zaleca się jego picie matkom karmiącym. Kefir z grzybka obniża poziom cukru we krwi oraz zmniejsza ciśnienie tętnicze, stosowany jest więc w leczeniu i profilaktyce chorób serca. Kefir oczyszcza nerki, stymuluje ich pracę oraz zwiększa libido. Napój z grzybka wykazuje także pozytywne działanie na układ nerwowy: łagodzi napięcie, zmniejsza problemy ze snem oraz zwiększa wydzielanie się serotoniny, zwanej hormonem szczęścia.
    Kefir z grzybka można pić jako napój ale możliwe jest także stosowanie go jako składnik wielu dań. Z wykorzystaniem karieru przygotować można smaczny sos tzatziki czy pomidorowy, twarożek z ulubionymi dodatkami, koktajle owocowe i warzywne.

    Sposób użycia
    1 łyżkę stołową -porcję -grzybka zalać w naczyniu mlekiem ok. 300 ml.
     
    Następnie zaobserwować po 1 dniu czy mleko nam się skwasiło tzn. czy ma koegzystencję i smak dobrego gęstego kefirku
    ( w międzyczasie pomieszać drewnianą lub plastikową łyżką ) .
    Jeśli uznamy, że jest dobre do picia to należy przecedzić przez sitko (plastikowe)
    a grzybek na sitku wypłukać zimną wodą
    Grzybek zalać ponownie świeżym zimnym mlekiem do następnego skwaszenia.. Przechowywać w temperaturze pokojowej.
    Mleczko skwaszone najlepiej sobie pić wieczorem przed spaniem .
    Grzybek dobrze hodowany szybko rośnie. Po ok 14 dniach podwaja się (można zwiększać ilość mleka) lub podzielić do innego naczynia.

    Sposób kuracji:
    Pić mleko z grzybka przez 20 dni bez przerwy. Następnie zrobić 10 dni przerwy i powtórzyć cykl 20 dniowy. W razie potrzeby kuracje przeprowadzić kilkakrotnie do zupełnego wyzdrowienia.
    Gdy chcę się mieć przerwę to należy grzybek włożyć do słoiczka, zalać zimną wodą z mlekiem w proporcji 1 część mleka 3 części wody .Wstawić do lodówki na czas przerwy. Na dłuższy okres grzybka można zamrozić.

    Podana cena jest za 1 łyżeczke grzybka tybetańskiego
    do zalania mlekiem w słoiku ok. 0,2 litrowym
    W zestawie instrukcja.


    Dla tego produktu nie napisano jeszcze recenzji!

    Napisz recenzję
    Zobacz także:
    • Kombucha Herbaciana Grzyb Kombucza Orzeźwiający Napój

      Kombucha Herbaciana Grzyb Kombucza Orzeźwiający Napój

      15,00 zł 9,75 zł

    • Jagody Goji ekstrakt 500 mg 60 kapsułek

      Jagody Goji ekstrakt 500 mg 60 kapsułek

      60,48 zł

    • CZERWONA KONICZYNA RED CLOVER MENOPAUZA SWANSON

      CZERWONA KONICZYNA RED CLOVER MENOPAUZA SWANSON

      44,41 zł

    • Antocyjany Żurawina w kapsułkach 100 tabletek 4200 mg Puritan's Pride

      Antocyjany Żurawina w kapsułkach 100 tabletek 4200 mg Puritan's Pride

      98,99 zł

    • ALFALFA 400 60 kapsułek LUCERNA SIEWNA METABOLIZM SWANSON

      ALFALFA 400 60 kapsułek LUCERNA SIEWNA METABOLIZM SWANSON

      33,50 zł

    • Glukozamina 100% GLUCOSAMINE 210 g OstroVit

      Glukozamina 100% GLUCOSAMINE 210 g OstroVit

      42,90 zł

    • Zdrowotna Poduszka Nuga Best Turmanium Tourmanium

      Zdrowotna Poduszka Nuga Best Turmanium Tourmanium

      449,00 zł

    • GRZYBKI GRZYB MAITAKE proszek BIO 50 g ZIELONY SMAK

      GRZYBKI GRZYB MAITAKE proszek BIO 50 g ZIELONY SMAK

      60,00 zł

    Klienci polecają również:
    • Kombucha Herbaciana Grzyb Kombucza Orzeźwiający Napój

      Kombucha Herbaciana Grzyb Kombucza Orzeźwiający Napój

      15,00 zł 9,75 zł

    Akceptuję
    Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.