Żyjemy bardzo intensywnie, ciągle gdzieś się spieszymy – po prostu żyjemy w biegu. Do tego stres, zła dieta, używki, siedzący tryb życia i niestety dopadają nas mniej lub bardziej poważne dolegliwości. Dlatego też coraz częściej doceniamy korzystny wpływ, jaki mają na nasze zdrowie naturalne związki roślinne.
Obecnie do najlepiej poznanych tego typu substancji zalicza się flawonoidy, należące do grupy polifenoli.
Wprowadzone do organizmu pełnią rolę podobną do witamin (mimo, iż nimi nie są). Flawonoidy to jedne z najczęściej stosowanych w medycynie i kosmetologii związki pochodzenia roślinnego.
Obecnie do najlepiej poznanych tego typu substancji zalicza się flawonoidy, należące do grupy polifenoli.
Wprowadzone do organizmu pełnią rolę podobną do witamin (mimo, iż nimi nie są). Flawonoidy to jedne z najczęściej stosowanych w medycynie i kosmetologii związki pochodzenia roślinnego.
W organizmie człowieka flawonoidy mogą pełnić rolę podobną do witamin. Co prawda nie zalicza się ich do niezbędnych składników odżywczych, ale ich pozytywny wpływ na organizm człowieka pozostaje nieoceniony.
Ich największą zaletą jest fakt, iż są jednymi z najskuteczniejszych składników o właściwościach antyoksydacyjnych (zmiatacze wolnych rodników), tym samym opóźniają procesy starzenia oraz przynoszą korzystne efekty zdrowotne. Szereg korzystnych działań flawonoidów wynika właśnie z ich właściwości antyoksydacyjnych oraz ze zdolności do modyfikowania enzymów (szczególnie takich które są odpowiedzialne za funkcje immunologiczne, kancerogenezę oraz transformacje komórkowe).
Flawonoidy jako przeciwutleniacze działają na kilka sposobów:
Ich największą zaletą jest fakt, iż są jednymi z najskuteczniejszych składników o właściwościach antyoksydacyjnych (zmiatacze wolnych rodników), tym samym opóźniają procesy starzenia oraz przynoszą korzystne efekty zdrowotne. Szereg korzystnych działań flawonoidów wynika właśnie z ich właściwości antyoksydacyjnych oraz ze zdolności do modyfikowania enzymów (szczególnie takich które są odpowiedzialne za funkcje immunologiczne, kancerogenezę oraz transformacje komórkowe).
Flawonoidy jako przeciwutleniacze działają na kilka sposobów:
- neutralizują wolne rodniki w bezpośrednich reakcjach chemicznych;
- hamują aktywność enzymów odpowiedzialnych za powstawanie wolnych rodników w komórce (np. lipooksygenazy);
- są chelatorami metali (np. miedzi, żelaza), które są induktorami procesów oksydacyjnych i powstawania wolnych rodników;
- zapobiegają reakcjom powodowanym przez aktywny tlen (dezaktywują tę formę tlenu- tlen singletowy);
- zapobiegają utlenianiu witaminy C