Najlepszymi źródłami antyoksydantów w diecie są przede wszystkim warzywa i owoce, których regularne spożywanie zapewnia odpowiedni poziom przeciwutleniaczy w organizmie.
Antyoksydanty są substancjami chemicznymi, zapobiegającymi uszkodzeniom komórek pod wpływem działania wolnych rodników. Działanie ochronne antyoksydantów polega na neutralizacji wolnych rodników poprzez przyłączenie do nich brakującego elektronu. Gdy cząsteczka wolnego rodnika styka się z cząsteczką przeciwutleniacza, wówczas otrzymuje od niej brakujący elektron i jest neutralizowana, natomiast cząsteczka przeciwutleniacza staje się także neutralna i jest wydalana z organizmu.
Antyoksydanty przyjmujemy głównie z pożywieniem, jednak pewną ich część organizm jest w stanie wytworzyć samodzielnie.
Badania wykazały, związki roślinne zwane antocyjanidynami się bardzo aktywne w organizmie. Działają one jako super antyoksydanty. Wspomagają układ odpornościowy. Są odpowiedzialne za naprawę i ochronę białka strukturalnego, które daje elastyczność naszej skórze i dba o odpowiednie funkcjonowanie naczyń krwionośnych.